fb-icon.png
CZ | EN
Naši partneři
Garant soutěže, hlavní organizátor

logo_ascr.png

Partner, spoluorganizátor

logo_voc.png

Za podpory

logo_vinarsky-fond.png   vina_z_moravy.jpg

Ministerstvo zemědělství

Znojmo

JMK

Partneři

BS Vinařské potřeby

Svaz vinařů ČR

NVC Salon vín

Hotel Galant

Vinařství Halkoci

Deci Deci

logo-merlot.png

pulltex-logo.jpg

Vinařský institut

logo_bacchus.png

O soutěži

Junior Sommelier Moravy 2024
(kategorie Junior do 21 let)
a
Profesionál Sommelier Moravy 2024
(kategorie Profesionál od 21 let)


Odborné semináře celostátního významu.

Hlavní garant projektu: Asociace sommelierů České republiky

Záštitu nad semináři, školeními a soutěží o titul Sommelier Moravy 2024 převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.

Vína z České republiky se stále častěji prosazují i v zahraničí, což potvrzují jejich ocenění na mezinárodních soutěžích po celém světě. Na druhou stranu se ale v našich gastronomických provozech často setkáváme s personálem, který neumí vína správně nabídnout.

Naše gastronomie potřebuje výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti, kteří preferují vína z ČR. Musí umět vína nabídnout způsobem, který bude kvalitě našich vín odpovídat. Proto je soutěž Sommelier Moravy zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii. Je samozřejmé, že vztah k tuzemským vínům a zdravý patriotismus je nutné začít budovat co možná nejdříve, a proto je tato soutěž určena též pro začínající a mladé adepty oboru sommelierství.
U kategorie Profesionál od 21 let jde o návaznost na juniorskou soutěž, a především o udržení sommelierů v oboru. Pro juniorské soutěžící to bude další motivace, kdy zhlédnou soutěžní klání profesionálů, zkušenějších kolegů.

Důležitou součástí budou semináře odborníků o vinařství, vinohradnictví, vínech z České republiky a typických odrůdách včetně témat s tuzemskými víny spojená. Školení bude na téma, jak prezentovat a nabízet tuzemská vína spotřebitelům. Soutěž je pak zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii a na trhu všeobecně. Konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech.

Celá akce je přístupná široké veřejnosti.

Cílové skupiny:

Kategorie do 21 let: studenti a absolventi škol se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus z celé České republiky, tedy desítky odborných škol a odborných učilišť. Dále pracující v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem ve věku do 21 let. Akce je otevřená i pro soutěžící ze Slovenska nebo Rakouska.

Kategorie od 21 let: sommelieři, kteří tuto profesi vykonávají aktivně.

Odborné zázemí: Odborným garantem je Asociace sommelierů ČR. Porota soutěže bude minimálně pětičlenná a zasednou v ní členové představenstva Asociace sommelierů ČR a další odborníci z oboru sommelierství, vinařství a gastronomie.

Cíl projektu: Zvýšit povědomí nejen odborníků o vínech z Moravy, z Čech a vínech VOC, ale i u celé široké veřejnosti.

Soutěž proběhne v jednom z nejvýznamnějších vinařských center jižní Moravy – Znojmě, což přispívá k vytvoření bližšího vztahu sommelierů k vinařskému regionu Morava a jeho vínům.